De kracht van beeldtaal

Taal plus beeld = meer inzicht

In de meer dan 20 jaar als coach ben ik steeds meer de kracht van beeld gaan ervaren. Omdat ik zelf in de basis “talig” ben ingesteld, heb ik wel even nodig gehad om in te zien dat het werken met beeldtaal (en dan bedoel ik niet metaforen) een grote meerwaarde kan hebben. En nog wat meer tijd heb ik gebruikt om de kracht van tekenen door de coachee in mijn coachtrajecten ook daadwerkelijk te gaan gebruiken. Ik ga hieronder eerst in op wat theorie. Onderaan vind je een praktische oefening om meteen je eigen energiebalans in beeld te krijgen.

Bij mijn besluit om tekenen tijdens coachtrajecten in te zetten hebben overigens ook de theorieën over breinleren een rol gespeeld: “vision trumps all of the order senses” zoals bijvoorbeeld in 2008 beschreven door John Medina in zijn werk “Brain rules”. Die theorieën waren en zijn echter meer een bevestiging van hetgeen ik in de praktijk meemaak. Naast het zien van het uiteindelijk resultaat speelt zeker ook het (proces van het) zelf tekenen van de situatie door de coachee een wezenlijke rol voor het krijgen van meer inzicht en het gevoel van urgentie om dingen anders te gaan aanpakken.

De praktijk

Als je bij mij met een coachvraag komt dan is het meestal voldoende als ik gebruik maak van de inzet van basale instrumenten om jou te helpen voortaan (meer) zelf regie te nemen. Het gaat om de hulpmiddelen luisteren, doorvragen, nadenken, tekenen. De manier waarop ik die middelen inzet is echter wel van doorslaggevend belang voor het welslagen van het traject.

Voorbeeldthema “balans”

Vaak speelt tijdens mijn coachings het thema “balans” en (het ontbreken van) energie een rol. In het vervolg lees je hoe een coachtraject over dit thema eruit zou kunnen zien en ontvang je van mij een makkelijke oefening om je eigen huidige energiebalans in kaart te brengen.

Luisteren en doorvragen

Een eerste bijeenkomst begint met jou vragen te stellen, oprecht te luisteren en waarderend door te vragen als ik de indruk krijg dat er meer achter jouw oorspronkelijke vraag of opmerking schuilgaat.

Vragenlijst

Als huiswerk vraag ik jou één of enkele korte vragenlijsten in te vullen. Het gaat dan vooral om vragen over jouw behoeften en de mate waarin je momenteel aan het vervullen van die behoeften kunt voldoen. Alleen het invullen van de vragenlijsten geeft je al veel inzicht. Het bespreken van de uitkomsten daarvan leidt tot meer inzicht. Ik help je bij het bepalen welke thema’s het best als eerste aangepakt kunnen worden. Ik ondersteun je om in de praktijk met ander gedrag te gaan oefenen. Dit leidt in de regel al tot resultaat. Je bent in staat beter te reflecteren op wat je tegenkomt en krijgt een groter gedragsarsenaal om uit te putten. Toch is dit niet altijd voldoende om tot op het diepste niveau tot nieuwe inzichten te komen. De kracht van beeldtaal helpt om echte transformatie te bewerken: vooral zelfgecreëerd beeld.

tekening energiebalans door coachee
Beeldtaal tekenen

Beeldtaal zorgt voor de echte doorbraak. Beeld toont je letterlijk wat voor jou echt belangrijk is  en met welke thema’s je dwingend aan de slag moet om je doelen te bereiken.

Weet je wat? Ik nodig jou uit om mee te doen en te ervaren wat de oefening bij je oproept. Doe er je voordeel mee.

Beeldtaal-oefening: Breng je energiebalans in beeld

Zoek een rustige plek op waar je ongestoord bent. Pak een leeg papier (A4-tje of flap, maakt niet uit) en wat viltstiften of kleurpotloden.

  1. Teken jezelf in het midden van het papier in de kleur die het meest met jouw gemoedstoestand overeenkomt. Schrijf jouw naam erbij.
  2. Schrijf/teken om je heen de thema’s waar je momenteel het meest mee bezig bent/die je het meest bezighouden. De thema’s die je het meest beroeren het dichtst op jouw lijf, andere thema’s verder weg, al naar belang hun belang voor jou. (Meestal zijn dit zo tussen de 4 en 8 thema’s). De onderwerpen kunnen voor jou overigens zowel en positieve als een negatieve lading hebben. Geef de onderwerpen de kleur waarvan je vindt dat die bij ze past. Neem de tijd. Het gaat niet om snelheid, maar om bezinning.
  3. Vervolgens teken je wat je energie geeft en wat je energie kost.
    1. wat je energie oplevert teken je door een pijl te trekken vanuit het onderwerp naar jezelf in het midden van de tekening (naar het centrum toe dus). Je tekent de pijl breder of smaller overeenkomstig de hoeveelheid energie die het bezig zijn met dat onderwerp je oplevert.
    2. wat jou energie kost teken je door een pijl te trekken vanuit jouzelf in het centrum naar het onderwerp toe (naar de rand van het papier toe). Je tekent de pijl breder of smaller al naar gelang de hoeveelheid energie die het bezig zijn met dit onderwerp kost.
  4. Je hebt nu in één oogopslag in beeld wat je (het meeste) energie oplevert en wat je (het meeste) energie kost.

Ik ben benieuwd hoe jouw tekening eruit ziet en welke inzichten zij jou brengt.

Wil je over de uitkomst met mij van gedachten wisselen? Heb je andere vragen over wat ik voor je kan betekenen? Bel me dan op 06 10 24 44 29. Of vul het contactformulier in. Je ontvangt zeker een reactie van mij.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *